Какви документи трябва да подам в НОИ за да получа 50 % от майчинството за втората година?
И мога ли лично да ги подам, без да се ангажирам с "знаещи ТРЗ служителки"?

Благодаря ви за отговора
Ако прехвърлите майчинството на баба /тя трябва да е работеща!/, бабата ще получава 340 лв.
Ако не го прехвърлите, Вие ще получавате 50% майчинство до навършване на 2-те годинки на детето

Само да добавя тук,
Не съм сигурна, че ще получава половината от майчинството след като детето се гледа от баба и не е прехвърлено майчинството.  Тези 50 % не се ли дават само ако детето ходи на ясла.
Моя случай е такъв, моето дете го гледа майка ми, която е пенсионерка и аз не мога да взимам 50 % майчинство след като детето ми не ходило на ясла.
И аз така си разсъждавам, но накрая да не се укаже сметка без кръчмар ...
Нещо, което трябваше да уточня.
Нашата служителка има две деца под 18 г. Едното от децата й което е под 18 г вече майка и има бебе. Попитах дали нашата служителка трябва да подава за двете си деца или само за това, което не е майка.
Служителката ни е чистачката от ромски произход.
 
Здравейте,
една от нашите служителки е майка на дете до 18 г., а това дете наскоро роди.
Може ли да се възползва от това данъчно облекчение или да изключим детето-майка от декларацията и да си подаде само за по-малкото?
Не сме на сумирано изчисляване на работното време.
Само тази длъжност ли ще трябва да я правим на сумирано.
Здравейте,
изчетох предишните коментари и въпроса ми е :
Ако този човек го назначим като портиер, то той може ли да работи вечерно време различно от работното време на фирмата.
Проблемът при нас е същия, че след изчитането на ЗЧОД няма как да регистрираме фирмата ни, но имаме пространство, двор който трябва да бъде охранявано вечерно време!
Здравейте,
може ли да преназнача служител на друга длъжност на 10.11.2015 г. В момента той е на длъжност МОНТАЖНИК, ИЗДЕЛИЯ ОТ ПЛАСТМАСА с код по НКПД 8219 2002, и от 10.11.2015 искам да е на длъжност ТЕХНИК, ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СИСТЕМИ с код по НКПД 3113 3006.
Знам, че длъжностите се регистрират, но винаги ли преназначаването става в началото на месеца или може по всяко време?
Няма да му се променят осигуровките тъй като не е осигурен на мин. за длъжността.

защото когато забременях не работех по трудов договор и преди забременяването ми нямах 12 месеца осигурителен стаж в българска фирма.
Здравейте,
по време на майчинството ми през първата година получавах социално майчинство, което беше 100 лв. и то се дава само за първата година на детето.  От 4 месеца съм работа във фирма и съм на трудов договор. Имам ли право да получавам 1/2 от майчинството за 2-та година за детето. Детето е на 14 месеца не е в ясли, гледа го майка ми в момента.
Здравейте,

Налага се да се съкрати служител по чл.328 т.3, който е самотен баща на дете до 3 години.
Съпругата му е починала.

Може ли това, че е самотен баща на дете до 3 години да е пречка да не може да се извърши такова съкращение по чл. 328 т.3

Благодаря!
Здравейте,

Поради намален обем на работа във фирмата ни се налага да въведем преминаването на непълно работно време. В чл. 138а е записано, че трябва да се съгласува с представителите на синдикалните организации и на представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2.  Нямаме предствавители на работниците и служителите и затова решихме да поискаме съгласието на всеки служител във фирмата и съответно го получихме. Всеки служител подписа формуляр - съгласие за преминаване на намалено работно време.
Предметът на дейност на фирмата е производство на отливки от алуминиеви и цинкови сплави, леене под налягане.
Основната причина за въвеждането на това намалено работно време е, че имаме твърде големи разходи за поддъжка на сградата и машините, с които работим - отопление на халетата и съответно работата на машините и най-вече поддъжката на пещите за разтопяване на металите.
 Въпросите ми са:
В чл.138а е записано, че работодателят може да установи за период до три месеца в една календарна година непълно работно време за работниците и служителите в предприятието или в негово звено, които работят на пълно работно време.
1.Може ли този три месечен период да се разхвърли на 12 седмици в годината и всеки месец - 3 седмици да се работи по 8 часа, а 1 седмица да се работи на 4 часа?
2. Може ли трите месеца да не са последователни, а да са например въвеждаме непърно работно време за месец март, след това за юни и следващия месец да е ноември за цялата календарна година.
3. Ако въведем за месец март непълнотото работно време може ли:
 - да се работи в седмицата дните понеделник, вторник по 8 часа, а сряда да се работи на 4 часа, а дните четвъртък и петък да не са работни.
 - или другия вариант, да се работи една седмица на 8 часа, а следващата седмица да не е работна. Или ако в месеца работните дни са 20 по 8 часа - при преминаване на 4 часа, работните дни са 10 дни по 8 часа. Тези 10 дни са  съответно 2 седмици по 8 часа.
Фирмата ни е на сумарно отчитане на работното време!
4. Трябва ли да получа съгласие/разрешение от инспекцията по труда и бюрото по труда за преминаването на 4 часов работен ден. Няма да кандидатстваме по техни програми.

Предварително благодаря за помощта!